Lystra Holistic

LYSTRA

Holistisk Hälsoterapeut & Reiki

Så påverkar stress din sömn och hur du kan förbättra den

Du sover sämre när du är stressad medan dålig sömn i sig kan öka stresskänsligheten. När du upplever stress höjs dina nivåer av kortisol vilket gör det svårt för kroppen att slappna av och somna. Den vill vara beredd på faran den upplever finns runtomkring dig. Med andra ord är stress och sömn tätt sammanlänkade.

Stressens påverkan på sömnen

Under natten rensar kroppen upp och förbereder sig för nästa dag. När du stressar mycket har kroppen mer att ta hand om som till exempel kortisol och adrenalin, dessutom är det vanligt att man sover färre timmar när man är stressad eftersom man inte kommer till ro.

Det gör att organen ibland har svårt att hinna med allt städarbete och förberedelser och därmed lägger in en högre energiväxel för att klara av uppgiften. Energihöjningen kan göra att du vaknar. Även om det kan kännas smartare att låta dig sova vidare är det samtidigt kroppens finurliga sätt att kommunicera med dig. Kroppen vill hjälpa dig att må bra genom att berätta för dig vad den behöver. Du behöver bara lära dig lyssna.

Naturlig utrensning under natten

När du stressar mycket är det vanligt att levern blir extra belastad på grund av de kortisol, adrenalin och dopamin påslag som stressen genererar. Denna naturliga rening återställer kroppen och ger dig mer energi att hantera nästa dag. Levern har sin schemalagda städtid kl 01-03. Om du ofta vaknar under den här tiden kan det bero på att levern behöver använda extra mycket energi för att kunna städa upp efter dagen. Du bör då kika på din stressnivå.


Det finns många tips på hur du förbättrar din sömn men här kommer några som jag tycker är extra hjälpsamma.

5 Tips för bättre sömn vid stress:

1. Skapa en lugn rutin

Det kan vara lockande att scrolla på mobilen, sätta sig framför TVn eller spela på datorn för att varva ner. Det ger din kropp vila men det ger din hjärna väldigt mycket intryck att hantera samtidigt som ljuset från skärmarna hämmar melatoninet som gör dig trött.
Pröva istället att läsa en bok, lyssna på musik, vistas i naturen eller gör en lugn hobbie en stund för att varva ner. Släck ner ljuset så mycket du kan och skapa en mysig miljö. När du känner dig redo går du och lägger dig.

2. Gör ett avslut

Avsluta med djupandning och lugna tankar. Börja med att ta några lugna andetag genom näsan som når ner till och expanderar magen utåt.

Om du lägger en hand på magen ska du se att den rör sig när du andas. När du är klar tänker du på fem saker du är tacksam för, stora eller små. Känn hur känslan av välbehag växer i bröstet och fyller hela kroppen.

3. Tänk på vad du äter

Genom att äta näringsrik mat lugnar du kroppen eftersom den känner att den får den näring den behöver för att fungera.

Som vi var inne på tidigare städar kroppen under natten. Då vill den inte ha massa mat i magsäcken att ta hand om. Se därför till att du äter ditt sista mål 2-3 timmar innan du ska sova. Det minskar kroppens upplevda stress.

4. Rör på dig

Du har säkert hört att träning hjälper dig att koppla av och må bra. Det stämmer, eftersom träningen frisätter endorfiner. Men tänk på att anpassa nivån av träning utifrån din stressnivå.

I många fall är en variation mellan lugn rörelse och intensiv träning gynnsam men om du upplever mycket stress kan hård träning spä på stressen. I dessa fall är lugnare rörelse bättre. Det viktigaste är rörelsen i sig.

 

5. Fyll på med serotonin

Serotonin är ”må-bra” hormonet som praktiskt nog omvandlas till melatonin ”sömn” hormonet. Att du mår bra på dagarna hjälper alltså din sömn på kvällarna, hur finurligt?!

Serotonin får du genom att kramas, vända ansiktet mot himlen, massage, beröring och kost som avokado, banan, bovete, quinoa, havregryn, kyckling, viltkött och pumpafrön men även av skratt.

Både stress och sömn är individuella upplevelser så tänk på att känna efter och anpassa tipsen utifrån vad som känns bra för dig. Känn in vad du behöver.

På Stockholms Universitet forskar de kring sömn och stress. Hur bland annat återhämtning och stress påverkar sömnen. Eftersom stress och sömnproblem har blivit allt vanligare på senare år har de tagit fram ”lilla sömnskolan” för mer information och tips.

 

Sammanfattningsvis 

Sammanfattningsvis är stress och sömnen tätt sammanlänkade och påverkar varandra åt båda håll. Stress ger sämre sömn och dålig sömn gör dig känsligare för stress. Men ta det lugnt, det finns flera saker du kan göra för att förbättra din sömn då du upplever stress. Skapa en lugn rutin, gör ett lugnt avslut på dagen, se över vad du äter, rör på dig och fyll på med serotonin. Din kropp vill ditt bästa så ta dig tid att lyssna på den så kan du hitta fler egna knep.

 

 

 

Januari 2024

Fler intressanta artiklar

Energiboostande sommaraktiviteter för regniga dagar

När sommarens regndroppar trummar mot fönstret kan det vara lätt att känna sig lite dämpad, men dessa regniga dagar är faktiskt en fantastisk möjlighet att fylla på med ny energi och kreativitet...

Stärka immunförsvaret genom att andas

Visste du att andningen starkt bidrar till att hålla dig frisk? Inte?Det är inte så många som tänker på det men andningen har massor av positiva effekter på din hälsa. Bland annat kan du stärka...

Så påverkar stress din sömn och hur du kan förbättra den

Du sover sämre när du är stressad medan dålig sömn i sig kan öka stresskänsligheten. När du upplever stress höjs dina nivåer av kortisol vilket gör det svårt för kroppen att slappna av och somna. Den...
SV_SE